O nama

Društvo Raspustilište, Novi Sad

Godine 1982. na Radničkom univerzitetu “Radivoj Ćirpanov” (kasnije Novosadski otvoreni univerzitet), prof.književnosti Ljiljana Gantar, prof.književnosti Vera Bijelić, književnik Pavle Janković Šole prateći pedagoške trendove u svetu, osmislili su program za decu, kao potrebu da se organizuje slobodno vreme tokom raspusta. U naslovu knjige dr Tadije Erakovića “Pokaži mi kako, pa ću znati”, sagledan je organizacioni model uvođenja dece u interaktivni proces stvaranja kulture i aktivnog učestvovanja u obrazovanju. Nevena Radaković, reditelj pozorišta “Vesela kornjača” imenovana je za reditelja Programa, Pozorište je pozvano da bude sudomaćin, a književnik Slobodan Stanišić mu je dao ime i time postao kum Raspustilišta. Početna ideja Raspustilišta tokom godina je prerasla u manifestaciju multikulturalnog karaktera. Prvobitni cilj se širi, razvijajući kod dece liderstvo, emocionalnu inteligenciju, toleranciju i osećaj za multikulturalnost u Vojvodini, da bi danas, kroz programe kreativne radionice – družionice odškrinuli vrata kreativnoj industriji.

Manifestacija kulture i obrazovanja dece 2006. godine prerasta u Društvo Raspustilište  proširujući aktivnosti na programe za mlade, kao i zaštitu manjinskih, ženskih i ostalih ljudskih prava.

Danas Društvo Raspustilište, pored Manifestacije, tokom cele godine organizuje kreativne, umetničke (likovne, filmske, dramske…), edukativne, sportske radionice za decu uzrasta od 4 do 18 godina, seminare, tribine, susrete sa književnicima, naučnicima, umetnicima, izložbe…. Pored toga, realizuje i mnogobrojne projekte iz oblasti kulture, umetnosti, sporta, zdravstva, obrazovanja… namenjenih prvenstveno deci i mladima.

Naš cilj je da deca i mladi svoje slobodno vreme, kroz druženje sa vršnjacima i profesionalcima iz različitih oblasti, iskoriste za sticanje novih znanja i veština iz oblasti kulture u najširem smislu, učešćem u neformalnim i vaninstitucionalnim programima koji se realizuju u adekvatnom prostoru i pružaju im mogućnost da svoj kreativni potencijal razviju na pravi način.

Razvojem potrebe za kulturom i podsticanjem kreativnosti, deca postaju manje podložna negativnim uticajima koje nosi savremeno doba.