Radionice za decu

Radionice za decu

Raspustilište je mesto na kojem smo bezbrižni, okruženi znalcima i kreativcima koji nas vode kroz svet novih saznanja, lepog ponašanja i kreativnih družionica.

Raspustilište je vreme koje provodimo sa svojm vršnjacima, sa novim drugarima, sa odraslima koji su stasali u neko drugo vreme, na ovom istom mestu.
Raspustilište je način na koji stičemo nova i učvršćujemo stara prijateljstva, slikamo nova iskustva, pletemo nove veštine i tkamo praktična znanja.
Raspustilište je i više od onoga što mu ime znači. Poraslo je toliko da mu je i sam raspust postao mali, nekako tesan i kratak.
I kada se raspust završi, Raspustilište nastavlja da traje kroz svoje radionice, prilagođene vama, da druženje, zabava i učenje nikad ne prestanu.
Posle tri decenije iskustva u organizaciji sadržaja za decu, izabrali smo ono najbolje, najzanimljivije i najkorisnije i pretočili u radionice po svačijem ukusu:

Školica sporta i Korektivna gimnastika

Program Školice sporta namenjen je deci od 4 do 10 godina i usmeren je na pravilan razvoj i prevenciju eventualnih deformiteta kod dece. Stručni trenerski tim koji čine Strahinja Soldatović, kineziterapeut, profesor fizičke kulture i Dejan Borocki, profesor fizičke kulture u okviru školice sporta  na svakom času kombinuju vežbe namenjene motoričkom razvoju dece, elemente korektivne gimnastike na poligonima i zabavne igre primerene uzrastu deteta. Rad se odvija u manjim grupama do 15 dece, te se na taj način obezbeđuje gotovo individualni pristup svakom detetu ponaosob, s obzirom da se u sali u svakom momentu nalazi dva trenera. Svako dete ima svoj individualni karton u kom se beleži ono na čega treba posebno obratiti pažnju. Glavni cilj programa je predupredjenje nastanka deformiteta i jačanje muskulature koja je bitna za pravilno držanje tela.

Pored Školice sporta, u okviru Društva realizuje se i program Korektivne gimnastike.  Jedna od bitnijih stvari  u korektivnoj gimnastici je rano otkrivanje  i otklanjanje telesnih deformiteta kod dece (npr. ravna stopala, deformiteti kičmenog stuba, kifoza, lordoza, skolioza, ispupčene i udubljene grudi, “X” I “O” noge…) . Program korektivne gimnastike se sprovodi kroz individualni rad sa detetom, a realizuju ga naši treneri Strahinja Soldatović, kineziterapeut, profesor fizičke kulture i Dejan Borocki, profesor fizičke kulture.

This slideshow requires JavaScript.

 


Likovna radionica

Likovna radionica namenjena je deci predškolskog i osnovno školskog uzrasta. Deca kroz likovne tehnike CRTANJA, SLIKANJA, VAJANJA i GRAFIKE razvijaju motoričke i grafomotoričke sposobnosti, maštovitost i kreativno mišljenje, preciznost i koncentraciju, osetljivost za likovne vrednosti, individualnost stvaralačke ličnosti.
Radionice vode Viktorija Čikoš dipl. graf. dizajner i prof. likovne kulture i Ljubica Tankosić dipl. grafičar i prof. likovne kulture.

This slideshow requires JavaScript.


Dramski studio

Program radionica dramskog studija se oslanja, kako na  improvizaciju, tako i na uvežbavanje poznatih tekstova koristeći se rečima i igrom. Cilj radionice je da dete savlada tremu, stekne samopouzdanje, doživi afirmaciju i veru u sopstvene kreativne sposobnosti. Polaznici imaju priliku da svoju veštinu predstave vršnjačkoj publici tokom Manifestacije  Raspustilište i na drugim programima Društva u njima već poznatom prostoru na našoj sceni. Radionice su namenjene deci od 8 do 14 godina. Moderator radionica je Ana Ilić, diplomirana rediteljka intermedijalne režije, koja se već nekoliko godina bavi dramskom pedagodijom za decu. Iskustva i znanja uspešno prenosi u formi radioničarskog rada kroz dramske igre, usavršavanje dikcije i lepog govora, scenskog pokreta i razvijanja ekspresivnosti u javnom nastupu kod dece različitih uzrasta. U svom radu sa decom se ne ograničava klasičnim formama grupe. Kao nešto karakteristično za njen rad je iznad svega prilagođavanje svakom detetu da se oslobodi i ispolji svoje kreativne kvalitete kroz sinkretičnu umetnost teatra, igru i maštu.

This slideshow requires JavaScript.


Lutkarsko-dramski studio

Lutkarsko – dramski studio za decu od 8 do 14 godina. Deca se upoznaju sa osnovama glume, dikcije, tehnikama glasa i scenskog pokreta kroz igru, razgovor i konkretne glumačke zadatke. Kroz timski rad i jačanje individualnosti u okviru grupe, podstiče se dečija mašta, izražavaju se osećanja kroz pokret i reč, razvija se samopouzdanje i osećaj odgovornosti. Deca se tokom radionica upoznaju i sa tradicionalnim tipovima lutaka, Ginjol, Javajka, Marioneta, …a u zavisnosti od tipa lutke koja se koristi uči se i kretanje u prostoru, ispituju se moguće radnje sa lutkom, menja se hod, govor, igra,… Deca imaju priliku da svoju veštinu predstave vršnjačkoj publici tokom Manifestacije  Raspustilište i na drugim programima Društva u njima već poznatom prostoru na našoj sceni. Polaznike će kroz čarobni svet glume i lutaka voditi veteran Pozorišta mladih, glumac-lutkar Emil Kurcinak sa saradnicima.

This slideshow requires JavaScript.


Filmska i GAMING radionica

Pokretne slike – Filmska i GAMING radionica namenjena deci i mladima od 9 do 18 godina. Kroz teorijski i praktičan rad pripreme i razrade interaktivnih projekata, polaznici se tokom radionica upoznaju sa osnovama izrade filma i video igara. Kroz igru i zabavu učesnici će doživeti i napraviti virtuelnu realnost i postati deo savremene vizuelne revolucije. Radionica doprinosi povezivanju i širenju mreže mladih digitalnih stvaralaca u Novom Sadu. Princip rada Filmske radionice je da se polaznici upoznaju sa kreativnim procesom pisanja scenarija, snimanja filmova, režije, glume, izbora muzike, montaže kratkih filmova, 3d animacije i osnovnih principa kreiranja video igara, kako bi što neposrednije učestvovali u svim segmentima stvaranja filma ili video igre i odabrali oblast koja im najviše odgovara.
Radionicu vodi diplomirani reditelj sa višegodišnjim iskustvom, referencama isertifikatima iz oblasti filma, 3D-a i gaminga Marko Kaćanski sa saradnicima.

This slideshow requires JavaScript.

Raspustilište zima 2015/2016
Body percussion – radionica za telo i glas

Body percussion vežbe koje dete uči ne samo da razvijaju njegov osećaj za ritam, već imaju za cilj da se koristi biomehanika tela, tj. način na koji je telo građeno. Stoga vežbe kombinuju i aktiviraju sve ravni i ose: horizontalnu (koja deli telo na gornji i donji deo), vertikalnu (deli telo na levu i desnu stranu), ravan koja telo deli na prednju i zadnju stranu. Takođe, u obzir se uzima i položaj, tj. pomeranje u prostoru, kao i okretanje oko svoje ose.Radi se u grupi, a partneri se stalno menjaju, što omogućava da se dete kroz ove vežbe oslobodi nesigurnosti i stidljivosti i nauči se saradnji s drugima, što razvija emocionalnu inteligenciju. Svako u grupi je podjednako važan, a greške su nešto što se nužno javlja u toku učenja, ali se na njih ne gleda kao da su loše, već su nužne i prevazilaze se. Na taj način se uči pozitivnom rešavanju problema na koje se nailazi i u drugim segmentima (školi,radnom mestu, itd.). U grupi se u prostoru obrazuju krugovi (spoljašnji i unutrašnji), polukrugovi,špaliri, pa se na taj način dobija, a i koristi, grupna dinamika – i prostorno i psihološki.Sem ritmike, inkorporira se korišćenje glasa, kroz jednostavne melodije i reči. Neke od pesama su dečije razbrajalice (deci već poznate), druge su brzalice ili vežbice iz dikcije, neke su narodne pesme. Na ovaj način se vežba pravilno i jasno izgovaranje reči, kao i memorija. Deo časa je i zapisivanje vežbi, što omogućava i uvod u muzičko opismenjavanje. Cilj je da se kroz jednostavne vežbe i igre, koje u isto vreme kombinuju različite telesne i vokalne sposobnosti, koriste u isto vreme i različiti delovi mozga i na taj način razvija inteligencija. Vežbe razvijaju koncentraciju i korisne su kako za decu koja žele da se u budućnosti bave muzikom, tako i za one koji to upražnjavaju rekreativno.

Radionica je namenjena deci uzrasta od 7 do 15 godina.

Radionica ima cilj:

-da razvija telo kao instrument
-da razvija glas kao izražajno sredstvo pri govoru i pevanju
-da razvija motoriku kod dece
-muzičko-ritmičko opismenjavanje
-da razvija inteligenciju
-da sinhronizuje pokret i glas
-da bude uvod u udaračku tehniku kroz osnovne i naprednije ritmičke paterne (modele ritmova)

Radionicu vodi Body percussion tim Marko Dinjaški i Ana Vrbaški.

This slideshow requires JavaScript.

 

Kontakt