Zdravo buduća sportistkinjo – BORISLAVA PERIĆ RANKOVIĆ

Borislava Perić Ranković rođena je Bečejka, ali poslednjih desetak godina živi i radi u Novom Sadu i nastupa za Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom Spin. I pre povrede Borislava se bavila sportom, a nastavila je prvo rekreativno, a onda aktivno i posle povrede. Prvo je 2001. počela da trenira košarku u kolicima, a onda je sledeće godine na nagovor prijatelja Zlatka Keslera, kasnije trenera i selektora, prešla na stoni tenis. To je bio pravi potez, jer je u dosadašnjoj karijeri Beba, kako je prijateljii iz milošte zovu, osvojila preko 200 odličja, od kojih 18 na najvažnijim svetskim takmičenjima.
Borislava Perić Ranković je na evropskihm prvenstvima od 2007. do danas osvojila četiri zlatne medalje, srebro i bronzu pojedinačno, te zlato, dva srebra i bronzu ekipno. Na svetskim prvenstvima uzela je dve bronze pojedinačno i zlato i srebro ekipno. Sa Paraolimpijskih igara u Pekingu i Londonu ima pojedinačno srebrna odličja, a ove godine se u Rio de Žaneiru konačno okitila zlatom, kao i ekipnim srebrom.
Dobitnica je mnogih sportskih nagrada među kojima su i najveće sportsko priznanjee u AP Vojvodini “Jovan Mikić Spartak” i nagrada za sportistkinju godine Paraolimpijskog komiteta Srbije za 2008. godinu. Nosilac je i specijalnog priznanja u Dnevnikovom izboru najboljih sportista u AP Vojvodini. Borislava je prošle godine proglašena za najbolju stonoteniserku sa invaliditetom na svetu.
(Gordana Malenović)

Kampanja “Zdravo buduća sportisktinjo” je deo projekta „Promocija ženskih sportskih uzora u cilju motivisanja devojčica i devojaka iz Novog Sada da se aktivnije bave sportom i fizičkom aktivnošću“ koja se realizuje u okviru Lokalnog akcionog plana politike za mlade Kancelarije za mlade grada Novog Sada za 2016.godinu. Realizuju je društvo “Raspustilište” i udruženje građana i građanki “Centar za afirmaciju žena u sportu”.

You may also like...