#URBANI POVRTARI

Instagram

Društvo Raspustilište u 2018. godini pokrenulo je projekat #URBANI POVRTARI.

Projekat #URBANI POVRTARI uvršten je u deo programa koji se sprovodi u cilju realizacije projekta Novi Sad –Evropska prestonica mladih 2019. godine koji je označen kao projekat od značaja za Grad Novi Sad i Republiku Srbiju, a nosilac celog projekta je Omladinski savez udruženja “Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS”. Projekat se realizuje od 10.04.2018. do 31.12.2020. godine u saradnji sa  novosadskim osnovnim i srednjim školama.

Projekat #URBANI POVRTARI realizuje se sa ciljem podizanja svesti kod dece i mladih o potrebi očuvanja prirode uz razvijanje zdravih stilova života, kroz edukaciju o proizvodnji i pripremi zdrave hrane. Projektom je planirano da se u dvorištima škola postave leje u kojima će projektni tim Društva Raspustilište, uz stručnu pomoć saradnika iz struke i studenata volontera i sa zainteresovanom decom i nastavnicima  posaditi i uzgajati šargarepu, kupus, paradaiz, luk,… začinsko bilje i jestivo cveće. Tokom celog projekta  u školama će se održavati edukativno-ekološke radionice  na otvorenom. Početkom nove školske godine biće organizovan javni događaj u okviru koga će biti predstavljen benefit od novih urbanih povrtara. U zimskom period  planirano je da se u školama zasadi nekoliko stabala autohtonog drveća sa Fruške gore.

Tokom 2018. godine #URBANI POVRTARI će biti realizovani u saradnji sa OŠ “Jožef Atila”, OŠ “Kosta Trifković” i OŠ “Dušan Radović” koje će biti deo projekta do 2020. U naredne dve godine u projekat će se uključiti još po 3 škole, tako da će do 2020.  biti obuhvaćeno 9 škola, a iz svake škole godišnje oko 100 učenika, odnosno do kraja projekta blizu 1000 dece.

Kako teku naše aktivnosti, kako izgledaju leje u školama i koliko su učenici vredni i zainteresovani da nauče kako se proizvodi ekološki zdrava hrana, pogledajte u GALERIJI.

You may also like...