Manifestacija raspustiliste

MANIFESTACIJA OBRAZOVANJA I KULTURE DECE RASPUSTILIŠTE je multimedijalna manifestacija za decu od 4 do 14 godina. Osnovana 1982. godine sa osnovnim ciljem da deci popuni vreme zimskog raspusta aktivnim sadržajima, te se te godine kao pilot program, pojavljuje pod nazivom „Za aktivni zimski raspust“. Polazna ideje osnivača Ljilane Gantar uz podršku književnika Pavla Jankovića Šoleta, pronađena je u  naslovu knjige dr Tadije Erakovića, „Pokaži mi, kako pa ću znati“. Osnivači su tome dodali i rečenicu: „Nešto vi pokažite nama, a nešto ćemo mi pokazati vama“ i neobični programski sadržaj je mogao da se sastavi.

Naredne godine aktivni zimski raspust posećuju književnici Miroslav Antić i Slobodan Stanišić i otkrivaju novi vid pristupa detetu, koje je odjednom postalo centralna ličnost svih događaja ponuđenih na jednom mestu. Posebnost pokrenute akcije se ogledala u omogućenom ličnom izboru deteta da se bez pritisaka stvorenih navika u školi ili roditeljskog iskustva i želja, oproba u tajnom glasu koji čuje u sebi, da proba i proveri san i talenat koji nosi. Slobodan Stanišić je tada zaključio da je došao na mesto koje je pravo raspustilište i tako je 1983. godine, početna ideja o aktivnom raspustu, dobila svoje neobično ime: Raspustilište, manifestacija obrazovanja i kulture dece. Cilj se proširuje na učenje dece da budu proizvođači, izvođači, realizatori i pre svega obrazovani i zainteresovani korisnici onoga što danas smatramo proizvodom kreativne industrije, odnosno kulturom života. Manifestacija se širila i menjala prihvatanjem finskog modela otvorenog sistema obrazovanja uz strogo praćenje psihomotoričkog i mentalnog razvoja deteta.

Od 2000. godine Manifestacija je proširena i na letnji raspust pod prepoznatljivim motom Zagrevanje za školu. Akcent je stavljen na razvijanje motoričkih sposobnosti i zdravih stilova života, putem sporta, rekreacije i sportskih aktivnosti.

Tako se Raspustilište menjalo i prilagođavalo generacijama, ali je uvek zadržavalo programske aktivnosti koje se smenjuju na svakih 30–50 minuta, s obzirom da je to optimalno vreme održive pažnje deteta navedenog uzrasta. Zato nikada nije dosadno na Raspustilištu, a brojni ponuđeni programi na kojima se dete slobodno zadržava dok ga tema interesuje, daju celokupnom programu ritam i dinamiku. Organizatori su zato kreirali više od 4000 aktivnosti – radionica, razgovora o svim temama iz života, susreta sa ljudima iz sveta umetnosti, nauke, sporta, muzike, filma i novih tehnologija, kako bi se ritam srca Raspustilišta održao i do danas.

Takvi programi su doprineli da se deca menjaju, pokrenu, da iz pasivnog posmatrača postanu aktivni učesnici, lideri generacije, da se kod dece razvija emocionalna inteligencija, tolerancija, prijateljstvo i komunikacija.

Naša osnovna ideja je da decu „inficiramo“ potrebom za permanentnim učešćem u kulturi, kroz institucionalnu formu vannastavnog obrazovanja. Zašto? Zato da bismo kod deteta stvorili naviku da se određene kulturne aktivnosti realizuju na određenim mestima kao što su pozorišta, bioskopi, sportska igrališta… kako bi stvorili naviku da pokazujući svoje poštovanje prema umetničkom stvaralaštvu ostanu potrošači i korisnici kulture.

Tako već više decenija kroz formu igre plasiramo znanja, prepoznajemo talente, utičemo na razvijanje potrebe da se kroz posmatranje i poštovanje drugih stvaraju nove vrednosti.

Vreme realizacije Manifestacije je ceo zimski raspust, svakog radnog dana i na samom kraju letnjeg raspusta.

Kako je Manifestacija izgledala i kako izgleda danas, možete pogledati u sledećim galerijama:

Istorija Manifestacije

Manifestacija danas